Trzy przepisy, którymi zachwycisz swoich gości na święta
Poniżej znajdują się ich szczegółowe przepisy:
Zupa rybna z makreli Fot. Robert Wilczyński
- 2 marchewki, obrane, pokrojone w zapałki,
- 1 pietruszka, obrana, pokrojona w zapałki,
- kawałek selera, obrany, pokrojony w zapałki,
- 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę,
- 1,5 l bulionu rybnego (przepis poniżej),
- 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę,
- mały pęczek natki pietruszki, posiekany,
- 100 ml śmietanki 30% UHT,
- 4 ogórki kiszone,
- 3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
- 2 makrele całe, patroszone,
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 pomidor,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 cebula,
- zielona część pora,
- 6 suszonych grzybów,
- kawałek imbiru wielkości kciuka,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 12 ziaren czarnego pieprzu,
- 2 łyżeczki soli,
- 2,5 l wody.
Pieczona makrela z ziemniakami i marchewką Fot. Robert Wilczyński
- 2 całe makrele, patroszone każda po 300 g,
- 500 g ziemniaków pokrojonych w cząstki,
- 500 g marchewki, obranej, przekrojonej na połówki, a następnie wzdłuż na cztery części,
- 1 czerwona cebula, pokrojona w księżyce,
- 1 łyżka przyprawy garam masala,
- 6 łyżek oliwy,
- pieprz i sól do smaku,
- rozmaryn do dekoracji.
Makrela z biała fasolą i boczniakami na puree z dyni Fot. Robert Wilczyński
- 4 świeże filety z makreli,
- 6-8 boczniaków pokrojonych w paski,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 4 suszone pomidory, bez zalewy,
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki płatków chili,
- 1 słoik białej fasoli (400 g), bez zalewy,
- 3 łyżki oliwy + odrobina do posmarowania ryby,
- pieprz i sól.
- 1 dynia piżmowa, waga około 1 kg,
- kawałek imbiru wielkości korka od wina, obrany,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 ml mleczka kokosowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- sól, pieprz.
Kontakt dla mediów: Karina Cywińska, PR Consultant,nr tel.: 733 202 417, adres e-mail: karina.cywinska@247.com.pl