100 g makreli zawiera | Surowej | Wędzonej na ciepło | Wędzonej na zimno | Konserwowej, w oleju |
KJ | 968 | 1306 | 1250 | 1108 |
kcal | 233 | 315 | 267 | 267 |
Białko (g) | 18 | 19,5 | 21,1 | 20 |
Tłuszcz (g) | 17,9 | 26,1 | 24,1 | 20,7 |
Z czego omega-3 (g) | 3,9 | 7,1 | 5,9 | 6,9 |
Sód (mg) | 85 | 250 | 746 | 420 |
Żelazo (mg) | 1 | 1,2 | 1,2 | 1,2 |
Witamina D (µg) | 8 | 4,3 | 8,2 | 4,3 |
Witamina E (µg) | 0,4 | 0,7 | 0,5 | 3,5 |
Makrela od lat pozostaje w polskiej kuchni rybą niedocenianą. Tymczasem jej smak cudownie komponuje się z pieczonymi warzywami, idealnie dopełnia smak dań kuchni śródziemnomorskiej, kocha oliwę oraz towarzystwo makaronu. Makrela to jeden z tzw. superfoods, obfitujących w wiele fantastycznych wartości odżywczych, a przy tym produkt relatywnie niedrogi. Mam więc nadzieję, że kampania promująca makrelę przyczyni się do wzrostu jej popularności, a sama ryba na stałe, w wielu urozmaiconych odsłonach, trafi na polskie talerze, wzbogacając w ten sposób repertuar gatunków rybnych, po które sięgamy
Jakub Kuroń, ambasador akcji „Makrela superdobra”
Papryka nadziewana makrelą i szpinakiem
Mafé z makreli z dynią i masłem orzechowym
Zapiekanka z makreli i bakłażana